Services-tips
 
Netspanning

Ga er niet van uit dat er op een 230 Volt wandcontactdoos ook daadwerkelijk 230 Volt staat. Met name in feesttenten, bij gebruik van aggregaten en wanneer goedbedoelende conciërges een extra stroomgroep aanleggen, komt het regelmatig voor dat er 380 Volt op het stopcontact staat.

Altijd controleren!

 
Brom

Aardlussen zijn de meest voorkomende oorzaken van brom in geluidsinstallaties. Ze veroorzaken een brom van 50 Hz en ontstaan heel gemakkelijk. Als verschillende apparaten met randaarde onderling met signaalkabels worden verbonden, hebben we al een aardlus. Om de meeste aardlussen te voorkomen dient alle apparatuur d.m.v. één centrale spanningsverdeling aangesloten te worden. Dus niet voor alle apparatuur het dichtstbijzijnde stopcontact gebruiken maar gebruik één centrale spanningsverdeling waar u met verlengsnoeren alle apparatuur (geaard!) op aansluit.

Leg nooit de multikabel via de ene kant en de stroomkabel via de andere kant van de zaal naar de mengtafel. U creëert dan een enorme lus!

Een te lage netspanning (<190 Volt) kan, door hele lange of te dunne verlengkabels, een oorzaak zijn van brom. Dit veroorzaakt een 100 Hz brom. Zoek dan een groep met voldoende spanning.

Ook fase-aansnijding (dimmers in de lichtregeltafel) kan een oorzaak zijn van brom/ratel. Zoek dan een ‘’schone’’ fase op de 3-fasen verdeeldoos en houd afstand tussen bekabeling voor licht en geluid (40 cm is meestal voldoende).

Lukt het niet dan kunt u als noodoplossing de volumeregelaars op de versterkers een flink stuk dicht zetten en vanuit de mengtafel harder aansturen.

 
Fout zoeken
Zoek wanneer er iets niet werkt de fout systematisch op. Komt er signaal op de tafel binnen (pfl), komt dit signaal de tafel weer uit (led-bar), komt het signaal op de versterkers binnen (led indicatie) etc.